Een Lewisiaans commentaar op Stefan Paas en Rik Peels, God bewijzen (2013)
door Arend Smilde
Het boek van Paas en Peels, God bewijzen, behoort voor mij tot de hoogtepunten van het jaar 2013. Dit vermoedde ik al kort nadat ik erin begonnen was. Ook was ik er al vlug van overtuigd dat het boek geen gebrek zou krijgen aan lezers, recensies en allerhande reacties. Er staat ontzettend veel in, de ordening is voortreffelijk, de formuleringen zijn van een voorbeeldige eenvoud en helderheid; en de auteurs treffen (zover ik het bepalen kan en met slechts enkele verwaarloosbare uitzonderingen) precies de goede toon. Men moet van slechten huize komen om op zo’n goed boek verkeerd te reageren. Dus heb ik alle vertrouwen in de nasleep van waardering en kritiek – en weinig algemene behoefte om mijn duit in het zakje te doen.
Een specifieke behoefte heb ik echter wel. Een kleine tegenvaller voor mij als Paas & Peels-lezer annex “Lewiskenner” is de manier waarop Paas & Peels het werk van C. S. Lewis hebben gebruikt. …
… De rest van dit essay (ruim 12.000 woorden) kunt u gratis downloaden als PDF van mijn website, www.lewisiana.nl/nl/paaspeels.
Is alleen het bestaan van de Joods-Christelijke God bewezen? En kunnen dan alle andere goden de prullenbak in?
Voor zover de eerste vraag in de gegeven vorm een antwoord toelaat en voor zover ik dat namens Paas & Peels mag geven, denk ik dat het “Nee” moet luiden. Daarmee zou dan de tweede vraag vervallen. Beide vragen lijken me echter meer aan de orde op plaatsen (ze zijn er genoeg) waar het boek van Paas & Peels als zodanig ter discussie staat en niet, zoals hier, de mogelijke rol van het werk van C. S. Lewis bij de kwesties die zij behandelen.