PAAS & PEELS EN C. S. LEWIS

Een Lewisiaans commentaar op Stefan Paas en Rik Peels, God bewijzen (2013)

door Arend Smilde

Het boek van Paas en Peels, God bewijzen, behoort voor mij tot de hoogte­­punten van het jaar 2013. Dit vermoedde ik al kort nadat ik erin begonnen was. Ook was ik er al vlug van overtuigd dat het boek geen ge­brek zou krijgen aan lezers, recen­sies en allerhande reacties. Er staat ontzettend veel in, de ordening is voor­treffelijk, de formuleringen zijn van een voor­beeldige eenvoud en helderheid; en de auteurs treffen (zo­ver ik het bepalen kan en met slechts enkele verwaarloosbare uit­zon­de­ringen) pre­cies de goede toon. Men moet van slechten huize komen om op zo’n goed boek verkeerd te reageren. Dus heb ik alle vertrouwen in de nasleep van waardering en kritiek – en weinig algemene behoefte om mijn duit in het zakje te doen.

Een specifieke behoefte heb ik echter wel. Een kleine tegenvaller voor mij als Paas & Peels-lezer annex “Lewis­kenner” is de manier waarop Paas & Peels het werk van C. S. Lewis hebben gebruikt.

… De rest van dit essay (ruim 12.000 woorden) kunt u gratis downloaden als PDF van mijn website, www.lewisiana.nl/nl/paaspeels.

Advertentie

2 Reacties op “PAAS & PEELS EN C. S. LEWIS

  1. Voor zover de eerste vraag in de gegeven vorm een antwoord toelaat en voor zover ik dat namens Paas & Peels mag geven, denk ik dat het “Nee” moet luiden. Daarmee zou dan de tweede vraag vervallen. Beide vragen lijken me echter meer aan de orde op plaatsen (ze zijn er genoeg) waar het boek van Paas & Peels als zodanig ter discussie staat en niet, zoals hier, de mogelijke rol van het werk van C. S. Lewis bij de kwesties die zij behandelen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s